Autisme & rijles

Mensen met autisme denken en handelen op een andere manier dan mensen die dit niet hebben. Op een gegeven moment wil men ook proberen het rijbewijs te behalen. Omdat het verkeer vandaag de dag erg hectisch is hebben mensen met autisme daar meer moeite mee.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet mogelijk is.
Nee, ook mensen met autisme kunnen (vaker dan men denkt) leren om goed maar vooral veilig deel te nemen aan het verkeer.

Onze instructeur(s) hebben training en les gehad van Spectrum Brabant en werken volgens het autisme protocol.

Voordat we beginnen met rijlessen doen we eerst de “intake”. Dat is een kennismaking waarin we bespreken wat we gaan doen en welke problemen we tegen zouden kunnen komen.
Eventueel en indien aanwezig wordt ook de autipas hierbij gebruikt.
Daarna gaan we een stukje rijden. We kijken dan vooral hoe handig de leerling is in het bedienen van de auto maar ook andere aspecten komen zeker aan bod.
Na de rijles bespreken we de rit en maken we een plan van aanpak.

Start de leerling met rijlessen en heeft hij voldoende ervaring in het bedienen van de auto,  doen we de rij-test bij het CBR.

Tijdens deze test gaat een deskundige beoordelen of we door kunnen gaan met rijlessen of dat er een andere oplossing gevonden moet worden.

Indien het CBR akkoord heeft gegeven maken we de rijopleiding af, doen we een tussentijdse toets en sluiten we af met het praktijk examen.

Enkele kernpunten van onze rijopleiding:

  • Structuur.
  • Begrip.
  • Geduld.